12 Ağustos 2016 Cuma

Kıymalı Petek Poğaça

Çok yumuşak fosur fosur poğaça hamuru nasıl olmalı. 
1) un böreklik olmalı
2 ılık malzemeler kullanılmalı
3) çok iyi yoğrulmalı
4) hamuru bıraktığınızda hafif ele yapışmalı. 
5) vaktiniz varsa 3 kere mayalanmalı

Hamur için malzemeler
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı sıvı yağı
1 paket yaş maya
1 çorba kaşığı tuz
2 çorba kaşığı şeker
1 paket çiğ sür kreması ( olmada da olur ben kullandım)
1 yumurta sarısı üzerine ayrılacak. 
Alabildiği kadar un

İç harcı için
250 gr kıyma 
4 iri kuru soğan
1 ymk kaşığı salça
5,6 ad ince sivri biber acı olabilir
2 ad domates rendesi şu sivri domatesten mümkünse. 
Tuz, karabiber, acı pulbiber. 
Önce iç harcını kavurup hazırlayın, bir kenarda soğumaya bırakın. 

Hamuru yoğurma işleminde un hariç tüm malzemeyi yoğurma kabına alın elle çalıştırın. Un ilavesi yaparak ele yapışan kuvvetli bir hamur yoğurun. 

Üzerini kapatıp kabarmaya bırakın. Kabaran hamuru hafif unlu tezgaha alın 32 eşit bezeye bölün( vaktiniz varsa 20 dk kadar bu şekilde bekletin) çay tabağı büyüklüğünde açıp arasına kıymalı harcı koyup kapatın. Tepsiye uygun bir şekilde dizin. Tepsi boyu baklava yaptığımız büyük boy olacak, tabanına yağlı kağıt koyabilirsiniz. 
Tümünü bu şekilde hazırladıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürün. Dilerseniz minik tereyağı koyabilirsiniz lezzet veriyor. Bu işlemleri yaparken, hava sıcaksa zaten tepsi mayası gelmiş oluyor 200* c de bar gibi kızartın. Muhakkak denemenizi tavsiye ederim. Peynirli de olabilir ama bu kadar yumuşak değil. Hoşçakalın. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder