21 Aralık 2016 Çarşamba

Ekşi Mayalı Ekmek

1 kg beyaz un yarısı tam buğday unu
1.5 su bardağı ılık süt ayrıca yeteri kadar ılık su
2 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı yaş maya
Mandalina büyüklüğünde ekşi maya ( ekmeğin ucundan ayırdığımız hamur)

Öncelikle yaş mayayı azıcık ılık suyla ıslatıp bekletin. 
Ekşi mayayı el mikseriyle inceltmeye başlayın hafif hafif ılık su ekleyerek. Yaş mayayı da bu aşamada ilave edin kıvamı boza kıvamı gibi olacak. Üzerini kapatın kabarmasını bekleyin. 
Yoğurma kabına unu alın ortasını açın, tuzu, ılık sütü ekleyin elinizle karıştırmaya başlayın. Kabaran ekli mayayı da ilave edip yoğurtmaya başlayın, kıvamı hafif ele yapılan bir hamur olmalı. Bu kıvamı gerekirse ılık suya ellerinizi batırarak belirleyebilirsiniz. İyi yoğurmalısınız iyice özleşmeli daha sonra kabarması için kapağını kapatıp iyice sarın malum havalar iyice soğudu. 
İki katına çıkan hamuru tezgahın üzerine alıyoruz hafif un serpiyoruz bu arada (hamurdan mandalina büyüklüğünde hamur ayırmayı unutmayın tekrar ekmek yapmak için)ve şöyle elimizle hafif gazını alarak şekil veriyoruz ister yağlı tepsiye isterseniz de yağlı kağıt koyulan pişirme kabına hamuru alın üzerine hafif un serpiyoruz ve temiz bir bezle örtüp kabarmaya bırakıyoruz. 
190* fırının alt kısmından bir tık yukarıda yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. Not ayırdığımız hamuru kapağı sıkıca kapanan kaba koyup soğuk yerde bekletelim. Ama buzdolabı değil. Eğer 1 hafta sonra ekmek yapmayacaksanız buzdolabına kaldırabilirsiniz. Sevgiler ❣️


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder