biz kesme deriz bu lezzete ama erişte diyenlerde var.kış hazırlıklarında önemli bir yer tutar benim memleketimde (TEKİRDAĞ) kış aylarında ev yapımı makarnanız hazır.
Malzemeler
25 ad yumurta
yaklaşık 6 kg un
3 ymk kaşığı tuz
yumurtalar kadar su
Yapım Aşamaları
Adım 1
öncelikle yumurtalar bir kaba kırılır, yumurtalar kadar su ilave edilir yoğurma kabına tuz eklenerek yavaş yavaş un ilavesi ile (bizim 5 kg dan biraz fazla gitti) hamur yoğrulmaya başlanır sert sayılabilecek oldukça kuvvetli bir hamur yoğurulur.
Adım 2
2 saat dinlendirilen hamur,iri portakal büyüklüğünde bezelere ayrılır.yaklaşık 25,27 ad çıkıyor nemli bezle örtelim. yumurta sayısı yufka sayısını belirliyor aynı zamanda.
Adım 3
hafif un atarak oklava ile ince olmayan, çok ta kalın olmayan yufkalar açılır çarşaflara serilerek kurumaya bırakılır.
Adım 4
ara sıra cevirerek yufkalar kurutulur. ne ıslak ne de çok kuru olmayacak,siz keserken zaten kıvamını göreceksiniz.
Adım 5
3 kuruyan yufka üst üste koyulur tam ortadan kesilir,tekrar üst üste konur 1 parmaktan biraz fazla şeritler halinde kesilir.
Adım 6
her bir şerit keskin bıçak yardımı ile ince ince kesilir ve kuruması için çarşafa serilir.bu şekilde 2 gün süre ile kurutup,bez torbalarda saklayın.
Adım 7
çok veya az yapmak size kalmış. mesela 4 kişilik bir ailenin kışın tüketmesi için bu ölçü idealdir. Kolay gelsin
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder